Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Zorg om ziekenhuiszorg

Berichten als IJsselmeerziekenhuizen en Slotervaartziekenhuis in zwaar water en uiteindelijk failliet verklaard klinken als een ver van je bed verhaal. Ziekenhuizen blijken failliet te kunnen gaan. Nu dichter bij huis. Hoe staat Health Campus Beugen, beter bekend als het Maasziekenhuis in Boxmeer, er voor? Het is ook voor de inwoners van de gemeente Gennep het streekziekenhuis.

 

 

Door: Anieta Janssen

 

 

We lezen in de Gelderlander 24 oktober jl.:

 

 

Van een 1, via een 2 naar een 4 als rapportcijfer voor je financiële huishouding. Dan ga je er als Maasziekenhuis Pantein in elk geval op vooruit. Maar volgens accountantskantoor BDO, de samenstellers van de jaarlijkse financiële stresstest onder ziekenhuizen, zit het Boxmeerse ziekenhuis nog altijd in de gevarenzone.

 

 

Moeten mensen zich zorgen maken over hun streekziekenhuis? Bert Moeskops, communicatieadviseur van het Panteinziekenhuis:

 

 

Nee dat is niet aan de orde. Sinds 2016 is sprake van een voorzichtige opgaande lijn qua financiën bij het Maasziekenhuis. Herstel in de zorgsector met de zeer lage marges is een kwestie van lange adem.

 

 

Of moeten mensen zorgen hebben over het sluiten van essentiële onderdelen als spoedeisende hulp en verloskunde, waarvan de inhoud vanzelfsprekend spoedzorg in de nabijheid behoeft. Moeskops:

 

 

Dit is niet aan de orde. Het Maasziekenhuis is een volwaardig ziekenhuis. Spoedzorg is daarbij zeer belangrijk.

 

 

De toekomst van streekziekenhuizen

 

 

Minister Bruno Bruins van de VVD, met name verantwoordelijk voor ziekenhuiszorg, heeft volgens zijn uitspraken vooral zorg in het vaandel, maar verbindt dat niet aan enig onderkomen. Dat noemt hij een stapel van stenen. En als die omvalt worden mensen naar andere, verder weggelegen ziekenhuizen gestuurd en gebracht. Naast reguliere ziekenhuiszorg in de omgeving zijn vooral spoedeisende hulp en verloskunde van levensbelang. Daar is tijd mee gemoeid, maar schijnen nog wel wat kilometers mee gemaakt te kunnen worden. Daar schijnt de minister extra ambulanceritten voor geregeld te hebben. Dat dan weer wel.

 

 

Omroep Brabant 27 oktober jl.:

 

 

Volgens een recent rapport van accountantsorganisatie BDO behoort Maasziekenhuis Pantein in Beugen bij de tien slechtst presterende ziekenhuizen van Nederland, qua financiën.

 

 

Elke gemiddelde scholier weet dat een vier onvoldoende is en dat daarmee moeilijk de stresstest van het eindexamen is te doorstaan. Laat staan de gevolgen. Maar het genoemde rapport zegt niet alles over de algehele status van de zorginstelling. De benchmark van het BDO gaat over een aantal zaken, maar niet alles wordt belicht.

 

 

En is sowieso niet onze enige thermometer,

 

 

volgens woordvoerder Arjen Zwaan van zorgverzekeraar CZ.

 

 

Maar nee, er gaan geen alarmbellen rinkelen. Er is bij Pantein absoluut geen sprake van een acute situatie of ontwikkelingen zoals bij het Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam of de IJsselmeerziekenhuizen,

 

 

stelt hij in het genoemde artikel op Omroep Brabant.

 

 

Toch nog een keer de vraag: moeten we ons zorgen maken? Henk van Gerven, SP Tweede Kamerlid portefeuille Zorg, met name ziekenhuiszorg en geneesmiddelen.

 

 

Ja. In het huidige marktsysteem moeten ziekenhuizen met elkaar concurreren, alles is gericht op schaalvergroting. Kleinere ziekenhuizen worden gedwongen te fuseren om de kans op faillissement te verkleinen. Grote ziekenhuizen als het Radboud UMC Nijmegen zouden wel op steun kunnen rekenen.

 

 

Alsof zorgverzekeraars met een rekenmachientje zitten te plussen en minnen in hun eigen universum. En mindere goden onderuit laten gaan ten gunste van grotere . Ongeacht hun maatschappelijk belang en hun cliënten.

 

 

Mensen kunnen met het afsluiten van een verplichte zorgverzekering denken zich verzekerd te hebben voor adequate zorg, maar is dat in de praktijk ook zo?

 

 

Zou het ja van Van Gerven confronterend waar kunnen zijn?

 

 

Zorg in Nederland verdwijnt in de trechter van privatisering en marktwerking. En daar wordt niemand beter van behalve zij die er geld uit maken.

 

 

Reacties