Agenda
Volg ons
Shared Space
 

“Echt voetbal speel je op echt gras”

Primeur voor Achates

 

 

De voetbalvelden van Achates in Ottersum worden op een innovatieve manier gerenoveerd. Een nieuw concept van SWECO, Achates heeft de primeur voor Nederland. AVG werkt mee aan het bijzondere grondwerk.

 

 

De afgelopen jaren hebben veel voetbalclubs gekozen voor de aanleg van kunstgrasvelden. Een begrijpelijke ontwikkeling gezien de voordelen.

 

 

Of zijn deze voordelen nu alweer ingehaald door een innovatie van het bedrijf SWECO?

 

 

De meest gehoorde voordelen van kunstgrasvelden ten opzichte van natuurgrasvelden zijn: – besparing ruimte, – goedkoper in onderhoud, – intensiever te bespelen en – trainingen en wedstrijden kunnen ook onder slechte omstandigheden doorgaan. Er is echter ook een keerzijde. Er blijkt meer onderhoud nodig te zijn dan verwacht en de exploitatiekosten nemen enorm toe. Een kunstgrasmat is na tien tot twaalf jaar toe aan vervanging, een goed aangelegd en onderhouden natuurgrasveld kan dertig jaar mee. En veel topvoetballers blijven erbij:

 

 

Echt voetbal speel je op echt gras.

 

 

Innovatieve nieuwe natuurgrasmat

 

 

Bij de velden van voetbalclub Achates in Ottersum is er geen discussie over kunstgras of natuurgras. Er mag geen kunstgras aangelegd worden omdat de velden in het overloopgebied liggen van het riviertje de Niers. De gemeente heeft daarom gekozen voor een innovatief concept van SWECO, TopGroW®, een betaalbare en unieke oplossing.

 

 

Het betreft een vernieuwd grasveld met de juiste opbouw van zand en grond en een versterkte deklaag van grond gemengd met steenwol zodat dit een stevigere grasmat moet worden. Het veld heeft dezelfde uitstraling als een kunstgrasveld en ideale speltechnische eigenschappen bij een bespelingsintensiteit van 500 tot 600 uur. Het innovatieve TopGroW® zorgt ervoor dat vrijwel onder alle omstandigheden wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het Achates voetbalveld is het eerste veld in Nederland dat op deze manier wordt aangelegd, dus ook een primeur voor SWECO én AVG.

 

 

Grondwerk voor AVG

 

 

AVG heeft in opdracht van ingenieursbureau SWECO en gemeente Gennep de opdracht gekregen voor het grondwerk voor de renovatie van twee sportvelden. De velden zullen eerst 40 cm worden afgegraven, het beregeningssysteem wordt verwijderd, daarna wordt er om de 4 meter nieuwe drainage aangebracht. De complete beregeningsinstallatie wordt weer aangelegd. Vervolgens wordt er speciaal zand aangebracht dat moet zorgen voor een goede doorlatendheid van het water zodat dit bij de afvoerende drains terechtkomt. Dan wordt er een toplaag van teelaarde aangebracht die aan bepaalde eisen moet voldoen om het gras goed te laten groeien. Daarna volgt een speciale laag: de bovengrond wordt doorgefreesd met steenwol zodat er een sterke toplaag ontstaat die slijtvaster is dan een reguliere grasmat. Het inzaaien en afwerken van de grasmat zal door SWECO uitgevoerd worden. De gehele opbouw en afbouw van het speelveld wordt gekeurd door KIWA ISA Sport.

 

 

Enkele kengetallen

 

 

Afvoer grond: 3600 m3
Aanvoer speciaal zand: 3000 m3
Aanvoer teelaarde: 950 m3
Aanbrengen beregeningssysteem: 300 m1
Aanbrengen drainsysteem: 3000 m1

 

 

 

 

Reacties