Agenda
Volg ons
Shared Space
 

War artist centraal tijdens herdenking

Tijdens de herdenking van de bevrijding van de gemeente Gennep heeft Stichting Veritable extra aandacht besteed aan War Artist Albert Richards en luitenant Robbins. Robbins is in Ottersum begraven, Richards op het oorlogskerkhof in Milsbeek.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Het is 74 jaar geleden dat Gennep als onderdeel van Operatie Veritable werd bevrijd. Volgend jaar is een jubileumjaar en wordt de bevrijding tijdens 75 jaar Bevrijding Gennep grootschalig herdacht. Eind dit jaar wordt hier al een begin mee gemaakt.

 

 

Operatie Veritable

 

 

Operatie Veritable, ook bekend als de Slag om het Reichswald, was een militaire operatie van de Britse 21e Legergroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945. De geallieerden verloren hierbij 23.000 manschappen. De Duitsers hadden 38.000 doden en gewonden te betreuren en er werden nog eens 52.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.

 

 

 

 

Stichting Veritable in Gennep en de Bond van Wapenbroeders vervullen elk jaar een rol tijdens deze herdenking die plaatsvindt in Gennep, Ottersum en Milsbeek. Dit jaar viel de herdenking in Gennep samen met de eerste veteranendag. Veteranen uit de gemeente Gennep en burgemeester Peter de Koning legden een krans bij het monument de Barmhartige Samaritaan bij de Niersbrug.

 

 

Oudgedienden komen bijeen op Veteranendag

 

 

Veritable

 

 

Stichting Veritable in Gennep en de Bond van Wapenbroeders bezochten hierna de gevallen bevrijders op de begraafplaats in Ottersum en Milsbeek. In Ottersum liggen acht militairen begraven. Daar lichtte Frank van Duin namens Stichting Veritable iets toe over de lotgevallen van de Britse luitenant Robbins die op 24 februari 1945 op 41-jarige leeftijd in de strijd het leven liet. Gewoontetrouw werd ook een bloemetje gelegd bij W. Hendriks uit Ottersum. Hij overleed op 21-jarige leeftijd in mei 1940 op het slagveld in het Franse Calais.

 

 

Paul ten Broeke

 

 

Fotograaf en tekstschrijver Paul ten Broeke vertelde op het oorlogskerkhof achter de parochiekerk van Milsbeek over war artist Albert Richards. Deze tekenkunstenaar in dienst van het Britse leger sneuvelde op 5 maart 1945 toen zijn wagen op een mijn reed. Hij was slechts 25 jaar oud. Tal van gevechtssituaties heeft hij in de Tweede Wereldoorlog geschilderd waaronder de aanleg van een baileybrug over de Maas tussen Oeffelt en Gennep.

 

 

Reacties