Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

‘Niet óver maar mét nieuwkomers’

Goed Samenleven is een project waarin gemeenten, organisaties en provincie Limburg twee jaar samenwerkten om de sociale integratie van nieuwkomers in Noord-Limburg te bevorderen. Meer informatie op Gennep.News.

Goed Samenleven is een project waarin gemeenten, organisaties en provincie Limburg twee jaar samenwerkten om de sociale integratie van nieuwkomers in Noord-Limburg te bevorderen. Tijdens de slotbijeenkomst op vrijdag 20 september in Oostrum deelt het netwerk Samen Verder in Gennep hun succeservaringen en dilemma’s met andere gemeenten.

 

 

Samen Verder in Gennep is een netwerkgroep van betrokken burgers, maatschappelijke instanties en de gemeente. Roos van Otterdijk, sociaal ondernemer en coördinator van de netwerkgroep, licht toe:

 

 

In de netwerkgroep komt de kracht van samenwerking tot uiting. Het succes zit hem in het betrekken van de mensen om wie het gaat. Door niet óver maar mét de nieuwkomers in gesprek te gaan, wordt de behoefte duidelijk. In deze werkgroep ontwikkelen we kansen voor een soepeler integratie en werken deze uit. Professionals leren anders te kijken en houden rekening met kleine dingen.

 

 

Zo ontstaan er volgens Roos initiatieven die de sociale integratie écht bevorderen. De nieuwkomers die betrokken zijn in de netwerkgroep hebben grote stappen gezet in hun ontwikkeling en participatie. En er zijn succesvolle activiteiten georganiseerd, zoals de interreligieuze ontmoetingsdag, de trainingsgroep voor vrouwen en de ontmoetingsbarbecue. Allemaal initiatieven vanuit de mensen zelf.

 

 

Van alle statushouders in gemeente Gennep heeft ongeveer 60 procent een betaalde baan, de rest volgt een training. Roos vervolgt:

 

 

De Gennepse aanpak is dus een goed voorbeeld van inburgering, al gaan er ook nog veel dingen niet goed genoeg. Maar door ze samen te bespreken, kunnen we er ook samen wat aan doen. Ik ben er trots op hoe we dat hier in Gennep hebben aangepakt en dat gaan we op 20 september overbrengen. Door onze successen te delen, maar juist ook door in gesprek te gaan over dilemma’s. Daar leer je het meeste van. Het netwerk gaat verder met focusgroepen. De onderwerpen die aan bod komen en de mensen die daarbij betrokken zijn variëren.

 

 

Bron: Gemeenterubriek Gennep, VIA Gennep, 18 september 2019

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gennep

Bibliotheek Gennep biedt veilige wifi via Publicroam voor online verbinding zonder zorgen. Gratis account aanmaken via app of website. Werkplekken, studieplekken en printservice beschikbaar...