Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening
Censor

Column

Column: Censor

De nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News belicht de weerstand van VVD-raadslid Mariëlla van den Bogaart tegen ambtenaren die pleiten voor klimaatbeleid, waarbij het contrast met de liberale waarden en de angst voor objectiviteit binnen de partij wordt benadrukt.

In het schijnbaar eindeloze drama van plaatselijke besluitvorming werpt een nieuw hoofdstuk zijn schaduw over Gennep. De hoofdrolspeler in deze aflevering? Een VVD-raadslid genaamd Mariëlla van den Bogaart, die met verbijstering en afschuw de vuile was buitenhangt over dappere ambtenaren die durfden een handtekening te zetten onder een brandbrief over klimaat en ecologie.

 

De ambtenaren dringen aan op een doeltreffend klimaatbeleid, ecologische duurzaamheid en transparantie in de lokale besluitvorming.

 

Hoe kan iemand daar tegen zijn?

 

De brandbrief lijkt de VVD echter in een staat van complete ontzetting te hebben gebracht. Alsof ze net ontdekt hebben dat Sinterklaas niet echt bestaat. Het lijkt erop dat Mariëlla en haar vrienden het idee van vrije meningsuiting hebben begraven in een diepe, duistere put.

 

“Wie denken die ambtenaren wel dat ze zijn?” vraagt Mariëlla zich weer af. Alsof het ondenkbaar is dat burgers, in dit geval met ambtenarenpetjes, ook hersenen hebben.

 

Het lijkt erop dat de VVD, de zelfbenoemde kampioen van vrijheid en democratie, een beetje allergisch is voor het idee dat niet iedereen als een mak schaap achter hun ideeën aanloopt.

 

Terwijl de VVD trots paradeert als belichaming van liberale waarden, lijkt hun houding eerder op een gedachtenpolitiedictatuur. Een partij die schreeuwt om vrijheid, maar het liefst de vrijheid van anderen de nek omdraait.

 

Censor

 

De hamvraag die oprijst is of ambtenaren überhaupt het recht hebben op een eigen mening. Moeten we ze monddood maken omdat hun gedachten niet in lijn zijn met de politieke partij die toevallig aan de macht is? Het lijkt erop dat de VVD denkt van wel.

 

De angst van de VVD voor de objectiviteit van ambtenaren suggereert alsof het hebben van een persoonlijke mening gelijkstaat aan totale incompetentie. Hierdoor ontstaat het risico op een soort interne censor die afwijkende gedachten onderdrukt.

 

Laten we realistisch blijven: zelfs ambtenaren hebben het recht om na te denken. Zelfs als hun gedachten, God verhoede, betrekking hebben op iets zo triviaals als het klimaat.

 

Want uiteindelijk draait alles om economische groei, toch Mariëlla?

 

Deze hele vertoning werpt een donkere schaduw over de fundamenten van onze democratie. In een gezonde democratie moeten ambtenaren vrijuit kunnen spreken, zonder angst voor represailles.

 

Laten we de discussie verplaatsen van de bekrompenheid van de VVD naar hoe Gennep een open en inclusief klimaat kan creëren, waarin verschillende perspectieven welkom zijn.

 

Laten we hopen dat het script van de Gennepse soap ooit evolueert naar een meer democratische en inclusieve verhaallijn, waarbij de focus wél ligt op doeltreffend klimaatbeleid, ecologische duurzaamheid en transparantie in de lokale besluitvorming.

 

Dwarsliggert

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...