Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Bliksemschade NAB Bliksembeveiliging
Bliksemschade NAB Bliksembeveiliging

Gemeente Gennep

Bliksemschade piekt in Gennep

In Gennep hebben inwoners vorig jaar veel schade geleden door extreem weer, vooral door bliksemschade. Met een totaalbedrag van 60.700 euro was het de hoogste bliksemschade sinds 2007. Ook de zomerstorm Poly droeg bij aan de schade in Nederland, die in totaal 83 miljoen euro bedroeg.

Inwoners van Gennep hebben vorig jaar flink wat schade geleden door het extreme weer. Met name bliksemschade springt eruit. Maar liefst 60.700 euro werd geclaimd, het hoogste bedrag sinds 2007.

 

De totale schade in Gennep door extreem weer kwam uit op 290.000 euro, aldus het Verbond van Verzekeraars.

 

Bliksem

 

Bliksem heeft in Gennep flink huisgehouden. Van alle claims was bliksemschade het meest opvallend. De kosten zijn enorm: 60.700 euro. Dat is veel hoger dan in andere jaren. Voor de inwoners van Gennep is het een groot probleem geweest.

 

De afgelopen zomerstorm, Poly, die op 5 juli 2023 Nederland teisterde, heeft flink bijgedragen aan de schade. Deze storm richtte in totaal voor 83 miljoen euro schade aan in heel Nederland.

 

Klimaatschade

 

Volgens de cijfers van het Verbond van Verzekeraars was 2023 een gemiddeld jaar qua klimaatschade. In totaal werd er 357 miljoen euro aan schade gemeld. Dit is fors minder dan de bijna 1 miljard euro van een jaar eerder.

 

In Gennep lag het totale bedrag van klimaatschade 44 procent lager dan in 2022. Dit komt omdat er in 2022 meer extreem weer was dan in 2023.

 

Storm

 

De zomerstorm Poly heeft Nederland flink geraakt. Deze storm was de zwaarste zomerstorm ooit en veroorzaakte een totale schade van 83 miljoen euro. Vooral het noorden van het land werd zwaar getroffen. Dit verklaart ook de hoge schadebedragen in dat gebied.

 

De zware hagelbuien, vooral in Zuid-Europa, hebben daarnaast voor veel schade aan motorvoertuigen gezorgd. Veel Nederlanders waren op vakantie en hun auto’s en caravans liepen flink wat schade op.

 

Motorvoertuigen

 

Het jaar 2023 viel op door de hoge schade aan motorvoertuigen. Landelijk werd 112 miljoen euro aan schade gemeld. Dit is het hoogste bedrag sinds 2016. Vooral zomerse hagelbuien in Italië veroorzaakten veel schade. Nederlanders op vakantie waren hiervan de dupe. In totaal keerden verzekeraars 45 miljoen euro uit voor hagelschade in juli in Zuid-Europa.

 

Weer

 

Het weer is grillig, en dat geldt ook voor de schades die het veroorzaakt. Als we de weerschades over de jaren bekijken, was 2022 het jaar met de hoogste schade: 933 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van de schade in 2023, die 357 miljoen euro bedroeg.

 

Europa

 

Heel Europa kreeg te maken met extreem weer. Slovenië en Frankrijk hadden te maken met overstromingen, Italië met extreme hagelbuien en in Griekenland waren er bosbranden. De meeste schade aan auto’s en caravans kwam door hagelbuien in Zuid-Europa: 45 miljoen euro.

 

Het extreme weer in Europa leidde tot een recordbedrag aan schade: 13,4 miljard euro. In Duitsland was de schade het grootst, met een bedrag van 5,7 miljard euro.

 

Klimaatadaptatie

 

Volgens Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, moeten we ons land aanpassen aan het veranderende klimaat. Dit is vooral belangrijk in de bebouwde omgeving. “We kunnen niet meer zomaar bouwen op risicovolle locaties, zoals uiterwaarden van rivieren en buitendijkse gebieden,” zegt hij.

 

“We moeten rivieren weer de ruimte geven en de juiste beschermingsmaatregelen nemen.”

 

Schadepreventie

 

Schadepreventie is ook belangrijk. Veel mensen weten niet wat ze kunnen doen bij extreem weer. Weurding adviseert om te weten wat de risico’s zijn van het gebied waar je woont. Via overstroomik.nl en de klimaateffectatlas.nl kun je hier meer over te weten komen. Als je weet dat er extreem weer aankomt, kun je voorzorgsmaatregelen nemen om schade te voorkomen. “Ramen dicht, dakgoten schoon, spullen droog zetten en tuinspullen in de schuur,” adviseert hij.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...

Sport

Kaate Mulders en Sam van Keulen schitteren op het EK U18 in Slowakije. Kaate presteert uitstekend op zowel de 1500 als de 3000 meter....

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...