Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stembureau VanOns Gennep-Zuid
Stembureau bij buurthuis VanOns Gennep-Zuid

Gemeente Gennep

Minder stembureaus, maar niet in Gennep

Donderdag is het weer zover: stemmen voor het Europees Parlement. In veel gemeenten kun je op minder plekken stemmen dan voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Maar Gennep blijft stabiel met acht locaties. De Kiesraad onderzoekt richtlijnen voor stembureaus.

Donderdag is het weer zover: stemmen voor het Europees Parlement. In veel gemeenten minder stembureaus dan voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Maar niet in Gennep.

 

Dit blijkt uit cijfers van de Open State Foundation. De Kiesraad onderzoekt nu of er richtlijnen moeten komen om het aantal stembureaus op peil te houden.

 

Gennep

 

In Gennep zijn acht stembureaus. Terwijl veel gemeenten inleveren op het aantal stembureaus, blijft Gennep stabiel. Er zijn twee nieuwe stemlocaties. Je kunt nu ook stemmen in basisschool de Vonder in Ven-Zelderheide en zaal 2 in Pica Mare in Gennep. Let op, zaal 2 bevindt zich op hetzelfde parkeerterrein als de gewone locatie Pica Mare, maar het is een ander gebouw.

 

Verkiezingen Europees Parlement

 

Minder

 

In 2019 waren er 9340 stembureaus voor de Europese verkiezingen. Dit jaar zijn het er 9405. Klinkt goed, toch? Maar helaas, een half jaar geleden bij de Kamerverkiezingen waren het er nog 9819. In 128 gemeenten zijn er nu minder plekken. Vaak gaat het om één of twee minder, maar er zijn ook uitschieters.

 

Oorzaak

 

Waarom zijn er minder stembureaus? Simpel: er komen minder kiezers opdagen bij de Europese verkiezingen. Vorige keer lag de opkomst net onder de 42 procent, de hoogste in dertig jaar. Ter vergelijking: bij de Kamerverkiezingen in november stemde bijna 78 procent van de kiezers.

 

Regels

 

Nederland heeft geen harde regels voor het aantal stembureaus, zegt een woordvoerder van de Kiesraad. Zij monitoren wel of er voldoende locaties zijn. Minder stemlocaties zijn niet per se een probleem, benadrukt de woordvoerder. Uit onderzoek blijkt dat minder mensen niet gaan stemmen omdat er minder plekken zijn. Hoeveel stembureaus er precies moeten zijn, staat niet in de wet.

 

Richtlijnen

 

Misschien komen er toch richtlijnen. Na de verkiezingen van donderdag brengt de Kiesraad een advies uit over de spreiding en bereikbaarheid van stembureaus. Demissionair minister Hugo de Jonge tikte vorig jaar 43 gemeenten op de vingers. Bij de provinciale verkiezingen hadden zij veel te weinig plekken om te stemmen. Dit zorgt niet alleen voor wachtrijen, maar ook voor overwerk voor de tellers als de laatste stem ’s avonds is uitgebracht.

 

Verwant

Gennep

Leerlingen van het Elzendaalcollege in Gennep hebben gezamenlijk Het mysterie van de Phantom of the sea geschreven, een spannende thriller die zich afspeelt op...

Gennep

Toneelvereniging Matigheid en Genoegen uit Gennep brengt met Woef Side Story een nieuwe voorstelling vol emotie en sensatie, waarin een liefdesverhaal tussen twee viervoeters...

Gemeente Gennep

Een ambitieus project om de flessenhals in de Maas bij Gennep te verbreden, belooft de waterstand bij hoogwater aanzienlijk te verlagen. Met een investering...

Gennep

De Maas en Vilt Mars is een wandeltocht op 30 juni. Je kunt kiezen uit afstanden van 5 tot 50 km en starttijden variëren....