Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Harrie-Jan Metselaars (1947-2023)

Gennep

In memoriam: Harrie-Jan Metselaars

Voormalig rijksarchivaris en historicus Harrie-Jan Metselaars is op zondag 19 maart 2023 overleden in Amsterdam, zijn tweede thuisstad. Hij was 76 jaar oud. Zijn overlijden heeft een diepe indruk achtergelaten op vrienden, collega’s en de historische gemeenschap waarvan hij deel uitmaakte. Lees meer op Gennep.News.

Voormalig rijksarchivaris en historicus Harrie-Jan Metselaars is op zondag 19 maart 2023 overleden in Amsterdam, zijn tweede thuisstad. Hij was 76 jaar oud. Zijn overlijden heeft een diepe indruk achtergelaten op vrienden, collega’s en de historische gemeenschap waarvan hij deel uitmaakte.

 

Geboren en getogen in Gennep, was Harrie-Jan al op jonge leeftijd een oplettende, ijverige en leergierige leerling op de Lagere Jongensschool St. Martinus. Zijn heldere verstand en vermogen om diepgaande vragen te stellen, vielen op bij zijn leraar vaderlandse geschiedenis. Later zou hij zijn passie voor geschiedenis en archieven omzetten in een succesvolle carrière.

 

Na zijn vertrek uit Gennep studeerde Harrie-Jan geschiedenis en archivistiek aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na zijn afstuderen in 1972 trad hij in dienst bij het Algemeen Rijksarchief, waar hij zijn verdere carrière zou doorbrengen. Hij bekleedde verschillende functies, waaronder als hoofd van de afdeling Oorlogsdocumentatie en als rijksarchivaris in de provincies Overijssel en Noord-Brabant.

 

En toen waren ze weg

 

Naast zijn werk als archivaris was Harrie-Jan ook een gepassioneerd historicus en schrijver. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder een standaardwerk over de geschiedenis van de Nederlandse rechtspraak in de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootste passie was echter de geschiedenis van zijn geboorteplaats Gennep en de joodse gemeenschap daar. Na zijn pensionering werkte hij jarenlang aan zijn magnum opus En toen waren ze weg, een uitputtende geschiedenis van de Gennepse joden die hij helaas niet voltooide door zijn ziekte.

 

Harrie-Jan was een geliefd en gewaardeerd lid van de historische gemeenschap. Zijn kennis, expertise en vriendelijkheid zullen worden gemist door zijn collega’s en vrienden. Zijn nalatenschap zal echter voortleven in zijn publicaties en in de harten van degenen die hem kenden.

 

Foto: Jan Tomasila

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het Maasheggen-project in Noord-Limburg vordert goed. Er is een nieuwe projectleider, vergunningen worden aangevraagd en er zijn al kilometers heggen aangelegd. Ondanks enkele vertragingen...

Gemeente Gennep

De gemeente Gennep onderzoekt mogelijkheden voor een Islamitische begraafplaats met eeuwigdurende grafrust, maar stelt momenteel geen actieve stappen in die richting. Andere gemeenten hebben...

Gemeente Gennep

Dit artikel op Gennep.News belicht de impact van gemeentelijke riooloverstorten op de waterkwaliteit in Gennep, in het licht van Europese richtlijnen. Het benoemt tevens...

Gennep

In zorgcentrum Norbertushof in Gennep heerst fietskoorts. Bewoners doen fanatiek mee aan de Tour de Norbertushof, fietsen dagelijks en werken aan hun conditie. De...