Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Informatiepunt IP-er Anton in actie in Bibliotheek Cuijk kopie
Informatiepunt IP-er Anton in actie in Bibliotheek Cuijk kopie

Gennep

Informatiepunt in de bieb

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze bieden persoonlijke begeleiding en organiseren workshops om digitale vaardigheden te verbeteren. Iedereen is welkom, zonder afspraak of lidmaatschap.

In de huidige digitale samenleving zijn vaardigheden zoals online formulieren invullen, betalingen doen via QR-codes of iDeal, en inloggen met DigiD essentieel. Voor velen zijn deze veranderingen overweldigend en moeilijk bij te benen.

 

Neem bijvoorbeeld de 75-jarige Herman, die worstelde met diverse online taken. Zonder directe hulp in zijn omgeving leidde dit tot slapeloze nachten. Gelukkig ontdekte hij het Informatiepunt (IP) in de Bibliotheek, waar informatiespecialist Anton hem persoonlijk hielp.

 

Begeleiding

 

Herman kreeg hulp bij het activeren en gebruiken van zijn DigiD. Anton leerde hem inloggen op verschillende websites, zoals die van de Belastingdienst, SVB, energieleveranciers en zorgverzekeraars. Herman kreeg ook tips voor het gebruik van zijn mobiele telefoon. Deze begeleiding gaf hem meer kennis en vertrouwen om zelf online zaken te regelen. “Ik ben ontzettend blij met de hulp die Anton mij geboden heeft. Bij vragen weet ik dat ik altijd bij het Informatiepunt terecht kan,” zegt Herman.

 

Toegankelijk

 

Het Informatiepunt biedt gratis hulp aan iedereen, zonder dat een afspraak nodig is of een lidmaatschap van de Bibliotheek vereist is. Medewerkers beantwoorden vragen over energietoeslagen, belastingen en andere overheidszaken. Als ze het antwoord niet weten, verwijzen ze door naar betrouwbare partners. Dit maakt het Informatiepunt laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

 

Cursussen

 

Sinds de oprichting van de zeven Informatiepunten in Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill, Sint Anthonis, Gennep en Bergen zijn al bijna 5.000 vragen gesteld. Het Informatiepunt ontwikkelt op basis van deze vragen workshops en cursussen op maat. Zo zijn er workshops zoals ‘Haal het beste uit je mobiele telefoon’ en de cursus ‘Veilig internetten’. Deze worden nu ook gegeven in kleinere gemeenschappen, zoals buurthuizen, om meer mensen te bereiken.

 

Veilige wifi bij BiblioPlus

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe...

Gemeente Gennep

Op 20 juni beslist de Bezirksregierung Düsseldorf over het bijwerken van het Regionalplan, met plannen voor windmolens in het Reichswald. Gennep maakt bezwaar vanwege...

Gemeente Gennep

Na een periode van stilte treedt de PvdA Gennep weer naar buiten met een nieuw afdelingsbestuur. Dit bestuur heeft de opdracht gekregen om samen...

Heijen

De gemeente Gennep biedt de Paardenwei in Heijen tijdelijk ter pacht aan voor begrazing van vee. Geïnteresseerden kunnen zich tot 2 juli 2024 aanmelden...