Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Koninklijke straatnamen
Koninklijke straatnamen

Gennep

Koninklijke straatnamen

Leve de koning, hulde aan de koningin, driewerf hoera voor de prins, of prinses. Gemeente Gennep telt ook wat koninklijke straatnamen uit eerbetoon voor het koningshuis. Denk bijvoorbeeld aan de Prins Hendrikstraat, de Wilhelminastraat, de Julianalaan, de Prins Bernhardlaan en de Prinses Beatrixstraat. Maar wie is wie? Dat lees je op www.Gennep.News!

Leve de koning, hulde aan de koningin, driewerf hoera voor de prins, of prinses. Gemeente Gennep telt ook wat koninklijke straatnamen uit eerbetoon voor het koningshuis. Maar wie is wie?

 

Koninklijke straatnamen

 

Het is niet gebruikelijk om straatnamen te vernoemen naar mensen die nog leven. Dan bestaat er een kans dat ze nog iets kunnen doen wat hun naam besmet, dat zou ophef veroorzaken. De keuze voor namen als de Prins Bernhardlaan roept echter wel wat vragen op over de wijsheid ervan.

 

Emmastraat, Gennep

 

Adelheid Emma Wilhelmina Theresia Prinses van Waldeck en Pyrmont wordt op 2 augustus 1858 in Arolsen geboren als dochter van Vorst Georg Victor en Prinses Helena van Nassau. Zij trouwt op 7 januari 1879 met Koning Willem III der Nederlanden. Op 31 augustus 1880 krijgen zij een dochter, Wilhelmina.

 

Wilhelminastraat, Ottersum

 

Wilhelmina was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden. Ze trouwde met haar achterneef Hendrik. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana. Een van de laatste keren dat zij in het openbaar verscheen, was bij de achttiende verjaardag van haar kleindochter Beatrix in 1956.

 

Julianalaan, Gennep

 

Juliana was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980. De dochter van Wilhelmina was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld met wie zij vier dochters kreeg, die we hieronder nog tegenkomen. Koning Willem-Alexander’s oma was sinds 20 december 1993 de langstlevende Oranje ooit. Eind 2004 eindigde ze op nummer 14 in de verkiezing van De grootste Nederlander. Juliana overleed op de dag af zeventig jaar na haar grootmoeder koningin-regentes Emma. Sinds haar bijzetting wordt Juliana officieel weer betiteld als Koningin Juliana.

 

Prins Bernhardlaan, Gennep

 

Bernhard was de prins-gemaal van koningin Juliana. Hij is de vader van onder anderen koningin Beatrix. De Schavuit van Oranje kwam regelmatig in opspraak, onder meer vanwege zijn NSDAP-lidmaatschap in de jaren 1930, de huwelijksperikelen ten tijde van onder meer de affaire Greet Hofmans (1956) en de Lockheed-affaire (1976).

 

Prinses Beatrixstraat, Gennep

 

Beatrix was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 Koningin der Nederlanden. De moeder van Koning Willem-Alexander is het oudste kind uit het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard. Sinds 2002 is ze weduwe van prins Claus. Er zijn in Nederland meer dan vijfhonderd straatnamen naar Beatrix genoemd. Daarvan heeft de meerderheid geen ‘Prinses’ of ‘Koningin’ in de naam. Alleen de Beatrixstraat komt al bijna tweehonderd keer voor, en verder zijn er ook nog Beatrixwegen, -lanen, -parken, -plantsoenen en zo. Er zijn ook bijna tweehonderd straatnamen naar ‘Prinses Beatrix’ genoemd, dus met ‘Prinses’ ervoor. Als je hebt meegeteld, weet je nu dat er in Nederland waarschijnlijk niet zo heel veel straten naar ‘Koningin Beatrix’ zijn genoemd.

 

Prinses Irenestraat, Gennep

 

Irene is het tweede kind van Juliana en Bernhard. Haar naam betekent “vrede” en werd gekozen in verband met de gespannen toestand in Europa ten tijde van haar geboorte. In het dagelijks leven noemt ze zich het liefst prinses Irene van Lippe-Biesterfeld.

 

Prinses Margrietstraat, Gennep

 

Margriet, de derde dochter van Juliana en Bernhard, wordt officieel aangesproken met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Margriet genoemd. Ze trouwde in 1967 met Pieter van Vollenhoven.

 

Prinses Marijkestraat, Gennep

 

Marijke, de jongste zus van Beatrix, besloot in 1963 haar tweede voornaam Christina voortaan als roepnaam te gebruiken. Ze heeft twee cd’s opgenomen, een kerstalbum en The me nobody knows, waarop ook een nummer met Rob de Nijs staat. In 2019 bood prinses Christina een aantal kunstwerken te koop aan bij veilinghuis Sotheby’s in New York. Het topstuk was een houtskooltekening van Peter Paul Rubens. In Nederlandse museum- en kunstkringen kwam kritiek op de veilingverkoop. De veiling van het werk ging ondanks dit gewoon door.

 

Prins Hendrikstraat, Gennep

 

Willem Frederik Hendrik was de derde zoon van koning Willem II der Nederlanden en Anna Paulowna. Prins Hendrik had een lange carrière in de marine en werd daarom ook wel Hendrik de Zeevaarder genoemd. Maar er is nóg een Prins Hendrik: de echtgenoot (en achterneef) van koningin Wilhelmina, vader van Juliana. Al jarenlang doen geruchten de ronde dat ook Hendrik meerdere buitenechtelijke kinderen verwekt zou hebben.

 

Koningstraat

 

In Heijen en Ven-Zelderheide zijn (nog) geen straten met een Koninklijke naam. Het wachten is nog wachten op de Koning Willem-Alexanderstraat. Of de Koningin Máximastraat. Ottersum heeft wel al een Koninginnestraat en Milsbeek het Koningsven. Misschien krijgen we ook nog ooit een (Burgemeester De) Koningstraat?

 

Nieuwe straatnamen, hoe verzin je het?

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep kondigt aan dat restafval slechts eens per vier weken wordt opgehaald vanaf 2025, als onderdeel van een nieuwe afvalinzameling. Deze maatregel volgt op...

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....