Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Leo Faassen

Gennep

Leo Faassen overleden

Leo Faassen is 26 augustus overleden, dat heeft Stichting GESP bekendgemaakt. De oud-directeur van het Hezeland College Gennep stond samen met Jo Opsteegh aan de wieg van GESP waarvan hij 20 jaar, tot 2014, voorzitter was. Leo maakte zich vooral sterk voor goed en toegankelijk onderwijs. Meer informatie op Gennep.News.

Leo Faassen is 26 augustus overleden, dat heeft Stichting GESP bekendgemaakt. De oud-directeur van het Hezeland College Gennep stond samen met Jo Opsteegh aan de wieg van GESP waarvan hij 20 jaar, tot 2014, voorzitter was. Leo maakte zich vooral sterk voor goed en toegankelijk onderwijs.

 

 

In memoriam

 

 

‘Als je een land duurzaam wilt helpen, dan zullen ze zelf de handen uit de mouwen moeten steken. En hoe kunnen mensen nu zelf de handen uit de mouwen steken? Door ervoor te zorgen dat er goed onderwijs is.’ Dat was de vaste overtuiging van Leo Faassen en dat bracht hij ook in praktijk. Niet alleen in Nederland als pedagoog, maar ook in Nicaragua als voorzitter van Stichting GESP.

 

 

Zijn bijzondere aandacht hadden kwetsbare kinderen. Zoals hij zelf zei tijdens de onthulling van de GESP-vogel in 2007: ‘Voor ons is onderwijs een heel normaal begrip. Onderwijs in Nicaragua is dat niet. Hier stap je op je fiets en ga je naar het Elzendaal. In Nicaragua moeten kinderen soms tot 15 kilometer lopen.’ Het project Alle kinderen naar school was hem op het lijf geschreven. Het programma waarbij kinderen die door kinderarbeid niet of nauwelijks naar school gingen de kans kregen dat wel te doen, had zijn volledige steun. Meer dan 300 kinderen gingen en gaan nu naar school, dankzij dit programma.

 

 

Ook zette hij zich in voor de bouw van scholen, het inrichten van een praktijklokaal voor technisch onderwijs, het opzetten van landbouwcursussen en hij zocht de verbinding met Gennepse onderwijsinstellingen om uitwisselingen tussen jongeren te bevorderen. Zo reisden Nederlandse leerlingen naar Nicaragua en kwamen in contact met andere culturen wat hun leven verrijkte. Daar ging het om.

 

 

Andere focuspunten waren schoon drinkwater en toegankelijke gezondheidszorg. Niet in de laatste plaats nadat hijzelf de diagnose kanker kreeg wat hem in 2014 noodzaakte om het stokje als voorzitter van GESP over te dragen. Het deed hem pijn na 20 jaar deze functie te moeten neerleggen. Hij overleed op 26 augustus jl.

 

 

Naast Jo Opsteegh was Leo, sinds het begin van de stedenband in 1994, de drijvende kracht binnen de samenwerking tussen Gennep en San Pedro de Lóvago. Hij verbond Gennepenaren met Sanpedrianen en gaf zo vorm aan wereldburgerschap. Zowel in Nederland als in Nicaragua laat hij vele sporen na. Stichting GESP:

 

 

Onderwijs zal altijd een speerpunt in de samenwerking met San Pedro de Lóvago blijven, dat beloven we je.

 

 

Leo laat vrouw, kinderen en kleinkinderen achter. Wij wensen hun veel kracht.

 

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Gemeente Gennep

Autodelen is dé oplossing voor gedeeld autogebruik, kostenbesparing en milieuvoordeel. Ontvang gratis advies en start jouw deelauto-initiatief vandaag nog! De gemeente Gennep en Trendsportal...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...