Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

melkgeiten

Nieuws

PvdD deelt zorgen over Ottersumse megastal

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft Gedeputeerde Staten (GS), het dagelijks bestuur van de provincie Limburg, vragen gesteld over de vergunning die gemeente Gennep verleend voor een megastal met geiten in Ottersum. De fractie van D66 in de Gennepse gemeenteraad heeft hierover ook al kritische vragen gesteld. Kijk voor meer info op www.Gennep.News!

Een nertsenfokker aan de Biezendijk in Ottersum wil zijn bedrijf geleidelijk ombouwen tot een megastal met ruim 1.800 melkgeiten. De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft Gedeputeerde Staten (GS), het dagelijks bestuur van de provincie Limburg, vragen gesteld over de vergunning die gemeente Gennep verleend.

 

 

In 2017 zijn er verschillende provincies geweest die een bouwstop hebben afgekondigd voor het vestigen van nieuwe geitenhouderijen. In Brabant is het niet meer mogelijk en ook in Gelderland is een stop afgekondigd tot minimaal 2020.

 

 

Een aantal Limburgse gemeentes is al overgegaan tot een bouwstop of heeft deze in voorbereiding. Dat is mede gebaseerd op de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek waaruit een verhoogd risico op longontsteking naar voren komt. Uit het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat bewoners rondom pluimveebedrijven en geitenhouderijen niet alleen kans hebben op klachten aan de luchtwegen. Ook is er het risico op Q-koorts. Kinderen en ouderen lopen een nog groter gevaar, zo concludeert het RIVM.

 

 

Desondanks staat het Gennepse college positief tegenover de plannen voor de megastal in Ottersum. De fractie van D66 in de Gennepse gemeenteraad heeft hierover kritische vragen gesteld.

 

 

PvdD

 

 

Pascale Plusquin vraagt namens de PvdD aan GS onder andere of de ontwikkelingen in gemeente Gennep, die deze risico’s bij de vergunningverlening voor een grote geitenhouderij niet meeneemt, gevolgd worden. De partij wil ook graag weten of de provincie de lijn volgt die de Raad van State heeft neergezet met de uitspraak van 4 juli.

 

 

De plannen voor de megastal in Ottersum liggen nog tot en met 12 september ter inzage. Gedurende deze periode mag iedereen een zienswijze indienen.

 

 

Zie ook:
D66 bezorgd over Ottersumse megastal
Longontsteking of een bontjas?

 

 

Afbeelding slechts ter illustatie

 

 

Verwant

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De stemmen zijn geteld en daarmee is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Gennep bekend. Het CDA blijft met vijf zetels de grootste...

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Tijdens het GennepNews Slotdebat gingen de lijsttrekkers van alle zes politieke partijen in Gennep de strijd met elkaar aan. Dominique Bartels had de leiding...

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op maandagavond 20 december is aan de gemeenteraad in Gennep tijdens haar vergadering beschuit met muisjes aangeboden. De gemeente Gennep heeft een nieuwe lokale...

Gennep

Krijgt Gennep een BIZ? Initiatiefnemer Marc van Bree zit aan tafel bij Dominique. Net zoals de nieuwe lijsttrekker van D66 Gennep: Arjen Mehlkop. Stadsdichter...