Agenda
Volg ons
Shared Space

‘Ons’ Limburgs openbaar vervoer

De SP Gennep organiseerde vrijdagavond 9 maart een themabijeenkomst in ‘t Hökske in Gennep over het openbaar vervoer in Limburg. Maar vooral over het gegeven dat het niet meer ‘ons’ openbaar vervoer lijkt te zijn. Tenminste niet zoals reizigers, maar ook werknemers in deze vervoerssector, het ervaren.

 

 

Door: Anieta Janssen van GennepNews

 

 

Een problematisch Maaslijntje met overvolle treinen, treinen die niet op tijd rijden of uitvallen, maar ook dito overvolle bussen, hoge vervoerstarieven, zeker op de genoemde Maaslijn en de vreemde tweedeling in buslijn 83 vanaf Milsbeek naar Nijmegen.

 

 

Klaar met volle bussen en treinen

 

 

Voor deze avond met als motto klaar met volle bussen en treinen waren Marc van Caldenberg, SP-lijsttrekker voor de Provinciale Staten Limburg en Cem Lacin, Tweede Kamerlid SP, Infrastructuur en Verkeer en Milieu in Gennep uitgenodigd. Zij stelden:

 

 

Het hele systeem van aanbesteding en marktwerking in het openbaar vervoer moet op de schop.

 

 

Cem Lacin: “Deze aanbesteding vanuit Brussel heeft Nederland geaccepteerd, helaas. Wij willen dat Nederland ons eigen openbaar vervoer weer gaat regelen. Landelijke en provinciale verantwoordelijkheid. En prioriteiten stellen, publieke belangen.” Marc van Caldenberg:

 

 

De provincie Limburg steekt 80 miljoen in Airport Maastricht Aachen, maar op bussen en treinen wordt bezuinigd.

 

 

Ook op het kortsluiten van de busverbindingen in de kleinere kernen, omdat er geen winst meer op te maken is. Mensen zijn aangewezen op de wens-of belbussen met hun vrijwilligers.

 

 

Kwestie van geld

 

 

Wellicht maakten nog meer indruk de buschauffeurs, mensen van de werkvloer, die deze avond hun verhaal kwamen doen. Tijdsdruk, te weinig tijd voor een plaspauze, bedreigingen, agressieve en verwarde mensen in de bus, gevoelens en situaties van onveiligheid en te weinig ondersteuning van hun werkgever door bijvoorbeeld het gemis van inzet van stewards en boa’s. En toch nog met, weliswaar wrange, humor kunnen relativeren:

 

 

Ik schrik als een passagier mij op de bus na negen uur ‘s avonds vriendelijk goedendag zegt.

 

 

Ook de buschauffeurs zeggen dat het allemaal een kwestie van geld is en welke keuzes er gemaakt worden, kunnen worden. Keuzes, oplossingen: volledig dubbelspoor op de Maaslijn, elektrificatie van het spoor, stewards op de bus, meer regie door de provincie en betere arbeidsvoorwaarden voor personeel werden er deze avond genoemd.

 

 

En dan zou het openbaar vervoer, in dit geval voor Limburg, volgens de sprekers beter kunnen worden en misschien weer hun openbaar vervoer kunnen worden.

 

 

Reacties