Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Bouwaanvraag windturbines afgewezen, ABO Wind in beroep

Landraad Spreen, de hoogstgeplaatste bestuurder van Kreis Kleve heeft in een lange brief aan de firma ABO Wind laten weten, dat de bouwaanvraag voor het plaatsen van 12 windturbines langs de Kartenspielerweg is afgewezen. Zij zijn de verantwoordelijke bestuursorganisatie die milieuwetgeving maar ook natuurwetgeving bij dit soort grote infrastructurele projecten moet controleren en toepassen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de bescherming van het Reichswald als beschermd landschap.

 

Er zijn inhoudelijke redenen waarom het bestuur van Kreis Kleve vindt dat windturbines niet passen in en om het Reichswald. Maar ook de onderzoeksrapportages (Gutachten) die ABO Wind had aangeleverd, voldoen op meerdere punten niet. Zo hebben de onderzoeken van een door ABO Wind gefinancierde bioloog, niet volgens de laatste inzichten plaatsgevonden.

 

Het uitzonderlijk mooie landschap van het Reichswald op de stuwwal tussen Maas en Rijn, is een belangrijke reden waarom het plan wordt afgewezen. Het gebied is eerder door het Landesambt voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming gekwalificeerd als van bijzondere, hoogste waarde. Eén van de weinige gebieden in de regio Düsseldorf dat deze status heeft.

 

Naast de landschappelijke waarde kent het gebied ook een zeer rijke vogelpopulatie. De gevolgen van de windturbines voor de boomvalken, haviken, wespendieven, en uitzonderlijke hoeveelheden buizerds – 23 horsten zijn geteld in een onderzoek van o.a. Hustings en Thissen – zijn door ABO Wind onvoldoende goed in beeld gebracht.

 

Er vallen veel meer slachtoffers dan richtlijnen van een aantal jaren geleden aangaven. Het algemeen belang van het landschap en de natuur wegen zwaarder dan het economisch belang om uitgerekend in het Reichswald windturbines te plaatsen,

 

zo vindt Kreis Kleve.

 

Ook het feit dat het een aantrekkelijk gebied is voor stille recreatie zoals wandelen en fietsen, is belangrijk. Ook dit is een algemeen belang.

 

Een andere reden waarom de bouwaanvraag is afgewezen is het feit dat het Reichswald een hoge cultuurhistorische status heeft waar de bouwaanvraag te weinig rekening mee heeft gehouden. Een derde belangrijk bezwaar is dat de windturbines in een gebied komen wat nu een belangrijk waterwingebied is voor 100.000 inwoners van de omliggende gemeenten.

 

De onderzoeksrapporten die ABO Wind heeft aangeleverd, laten onvoldoende zien wat de risico’s zijn voor de kwaliteit van het drinkwater. En bij een ongeval kunnen de honderden liters olie die bovenin de turbines zitten, in de bodem terechtkomen. Zowel het waterbedrijf van Goch als dat van Kleve hebben bezwaar gemaakt tegen de bouwaanvraag.

 

Is er reden voor een vreugdedans en kan de vlag uit?

 

Nee, de strijd is nog niet ten einde. ABO Wind is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Kreis. Zij zullen in de komende maanden hun degens kruisen met de juristen van de Kreis Kleve. Ook is het van belang wat de Bezirksregering in Düsseldorf doet met het bestemmingsplan voor de regio. Zij hebben het gebied langs de Kartenspielerweg – van Ven-Zelderheide tot aan Milsbeek – Grafwegen – Breedeweg aangewezen als geschikt voor windturbines.

 

In mei vergezellen twee leden van het burgerinitiatief Tegenwind in het Reichswald de delegatie van gemeente Gennep en gemeente Berg en Dal naar een hoorzitting in Düsseldorf om onze bezwaren daar nogmaals toe te lichten.

 

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op zaterdag 16 maart 2024 organiseert Vocalgroup Goldies uit Gennep samen met Gospelchor Voices uit Uedem, Duitsland, haar eerste grote concert. Dit jubileumconcert, enkele...