Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Bouwaanvraag windturbines afgewezen, ABO Wind in beroep

Landraad Spreen, de hoogstgeplaatste bestuurder van Kreis Kleve heeft in een lange brief aan de firma ABO Wind laten weten, dat de bouwaanvraag voor het plaatsen van 12 windturbines langs de Kartenspielerweg is afgewezen. Zij zijn de verantwoordelijke bestuursorganisatie die milieuwetgeving maar ook natuurwetgeving bij dit soort grote infrastructurele projecten moet controleren en toepassen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de bescherming van het Reichswald als beschermd landschap.

 

Er zijn inhoudelijke redenen waarom het bestuur van Kreis Kleve vindt dat windturbines niet passen in en om het Reichswald. Maar ook de onderzoeksrapportages (Gutachten) die ABO Wind had aangeleverd, voldoen op meerdere punten niet. Zo hebben de onderzoeken van een door ABO Wind gefinancierde bioloog, niet volgens de laatste inzichten plaatsgevonden.

 

Het uitzonderlijk mooie landschap van het Reichswald op de stuwwal tussen Maas en Rijn, is een belangrijke reden waarom het plan wordt afgewezen. Het gebied is eerder door het Landesambt voor Natuur, Milieu en Consumentenbescherming gekwalificeerd als van bijzondere, hoogste waarde. Eén van de weinige gebieden in de regio Düsseldorf dat deze status heeft.

 

Naast de landschappelijke waarde kent het gebied ook een zeer rijke vogelpopulatie. De gevolgen van de windturbines voor de boomvalken, haviken, wespendieven, en uitzonderlijke hoeveelheden buizerds – 23 horsten zijn geteld in een onderzoek van o.a. Hustings en Thissen – zijn door ABO Wind onvoldoende goed in beeld gebracht.

 

Er vallen veel meer slachtoffers dan richtlijnen van een aantal jaren geleden aangaven. Het algemeen belang van het landschap en de natuur wegen zwaarder dan het economisch belang om uitgerekend in het Reichswald windturbines te plaatsen,

 

zo vindt Kreis Kleve.

 

Ook het feit dat het een aantrekkelijk gebied is voor stille recreatie zoals wandelen en fietsen, is belangrijk. Ook dit is een algemeen belang.

 

Een andere reden waarom de bouwaanvraag is afgewezen is het feit dat het Reichswald een hoge cultuurhistorische status heeft waar de bouwaanvraag te weinig rekening mee heeft gehouden. Een derde belangrijk bezwaar is dat de windturbines in een gebied komen wat nu een belangrijk waterwingebied is voor 100.000 inwoners van de omliggende gemeenten.

 

De onderzoeksrapporten die ABO Wind heeft aangeleverd, laten onvoldoende zien wat de risico’s zijn voor de kwaliteit van het drinkwater. En bij een ongeval kunnen de honderden liters olie die bovenin de turbines zitten, in de bodem terechtkomen. Zowel het waterbedrijf van Goch als dat van Kleve hebben bezwaar gemaakt tegen de bouwaanvraag.

 

Is er reden voor een vreugdedans en kan de vlag uit?

 

Nee, de strijd is nog niet ten einde. ABO Wind is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Kreis. Zij zullen in de komende maanden hun degens kruisen met de juristen van de Kreis Kleve. Ook is het van belang wat de Bezirksregering in Düsseldorf doet met het bestemmingsplan voor de regio. Zij hebben het gebied langs de Kartenspielerweg – van Ven-Zelderheide tot aan Milsbeek – Grafwegen – Breedeweg aangewezen als geschikt voor windturbines.

 

In mei vergezellen twee leden van het burgerinitiatief Tegenwind in het Reichswald de delegatie van gemeente Gennep en gemeente Berg en Dal naar een hoorzitting in Düsseldorf om onze bezwaren daar nogmaals toe te lichten.

 

 

Verwant

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Het Veteranen Anjerperk opent op het Vrijheidsplein in Gennep, als eerbetoon aan veteranen. Burgemeester Hans Teunissen leidt de ceremonie, waarbij de laatste anjers worden...