Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Kasteeltuinen Arcen bestaat 30 jaar

Seizoenopening op 29 maart a.s.

 

 

Op donderdag 29 maart aanstaande opent Kasteeltuinen Arcen haar poorten weer voor een seizoen vol tuinbelevingen en culturele evenementen. Het meest veelzijdige bloemen- en plantenpark viert dit jaar haar 30 ste jubileum met diverse extra activiteiten. Het seizoen start ook dit jaar tijdens Pasen weer met het grootse Ridderspektakel. Daarnaast zijn er in Kasteel Arcen twee fototentoonstellingen te bezoeken en laat een overzichtstentoonstelling de geschiedenis van het Hertogdom Gelre zien. De kamers van het Kasteel staan in het teken van de fleurige voorjaarsbloeier de narcis.

 

 

In de eerste periode van het tuinseizoen staan voorjaarsbloeiers als de tulp en de narcis centraal. In het park komen tienduizenden bloembollen tot bloei en zorgen vanaf de start van het seizoen voor kleur in de tuinen. Op de Bel-etage van Kasteel Arcen is een heuse Narcissenparade te bewonderen. Zeven narcissenkwekers tonen hier hun mooiste en nieuwste narcissensoorten die door de bloembinders van Kasteeltuinen Arcen zijn verwerkt in prachtige boeketten. Op de expositie-etage van Kasteel Arcen worden twee fototentoonstellingen getoond.

 

 

De inzendingen van de fotowedstrijd 2017 ‘Seizoenen’ van Stichting het Limburgs Landschap zijn te bezichtigen in de rechtervleugel. Daar wordt ook ‘30 jaar Kasteeltuinen Arcen’ getoond, een fototententoonstelling samengesteld uit inzendingen van bezoekers die het park de afgelopen 30 jaar bezochten.

 

 

In de linkervleugel maken bezoekers kennis met de geschiedenis van het Hertogdom Gelre met als bijzonder middelpunt een drietal maquettes van de stad Venlo, Kasteel Ter Horst in Loenen en de Schanstoren in Arcen rond de jaren 1350 tot 1500.

 

 

Ridderspektakel

 

 

 

 

De Paasdagen staan traditiegetrouw ook dit jaar weer in het teken van wapengekletter en galopperende paarden tijdens het Ridderspektakel. Het Toernooiveld van Kasteeltuinen Arcen verandert hiervoor in een kampement met tientallen ridders van Het Gelders Overkwartier en aanverwante manschappen. Ze brengen de Paasdagen door met o.a. wapendemonstraties, veldslagen en riddersteekspelen. In de kampementen worden middeleeuwse lekkernijen en handelswaar verkocht en komen oude ambachten tot leven. Ook voor de jonge bezoekers is er van alles te beleven. Het Ridderspektakel vind plaats op zaterdag 31 maart (13:00 tot 18:00 uur) en op zondag 1 en maandag 2 april (10:00 tot 18:00 uur).

 

 

Paasbrunch

 

 

In de sfeervolle gewelvenkelder van Kasteel Arcen kan op paaszondag en -maandag genoten worden van een uitgebreid en feestelijk brunchbuffet. De brunch zal opgeluisterd worden door de muzikale klanken van de middeleeuwse muzikanten die ook optreden tijdens het Ridderspektakel. Reserveren kan via de website van Kasteeltuinen Arcen.

 

 

30-jarig jubileum

 

 

Kasteeltuinen Arcen werd op 31 mei 1988 geopend door Z.K.H. Prins Bernard en viert dit seizoen dan ook haar 30-jarig jubileum. Speciaal voor dit jubileum zal begin juli de zomeravondopera “Sommer in Wien” plaatsvinden. Het Habsburgs Strauss Orkest o.l.v. Jeroen Weierink met Wilma Bierens (sopraan) en Sef Thissen (bariton) en dansers van het Charkov Staats Ballet brengen hoogtepunten van de grootmeesters van de Weense operette met Kasteel Arcen als prachtig decor.

 

 

Rondom het gebied waar voorheen de grote volière stond wordt een nieuwe tuin aangelegd. Het is voor het eerst sinds 2004 dat er een nieuwe tuin van deze grootte wordt ontwikkeld. Landschapsarchitect Niek Roozen, de ontwerper van het originele plan van Kasteeltuinen Arcen ontwerpt de nieuwe tuin die in 2019 geopend zal worden. Niek zal in de loop van het seizoen enkele masterclasses houden in Kasteeltuinen Arcen.

 

 

Nieuw in Kasteeltuinen Arcen dit seizoen

 

 

 

 

Op de evenementenkalender prijkt dit jaar een nieuw evenement dat met Pinksteren gehouden zal worden. Tijdens de Koetsenparade keert de lang verloren gewaande koets die vroeger tot Kasteel Arcen behoorde terug naar het landgoed. De koets werd enkele jaren geleden ontdekt in een boerenschuur en nauwkeurig gerestaureerd door historicus Hay Gout. Met Pinksteren komt de koets eindelijk terug naar Arcen. De terugkeer wordt opgeluisterd met een tocht over Landgoed Arcen door een parade van historische rijtuigen. Ook nieuw is een transformatie van een van de rozenkamers in het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen.

 

 

De oude Keuringstuin is omgedoopt tot Geur- en Smaaktuin. In deze tuin zijn tientallen bijzondere rozen aangeplant die elk bijzonder sterk geuren of erg smaakvol zijn. Kasteeltuinen Arcen speelt hiermee in op de trend dat rozen steeds vaker gebruikt worden in recepten.

 

 

 

 

Vanaf donderdag 29 maart is het park weer dagelijks geopend voor het publiek. Het seizoen loopt door tot en met zondag 4 november 2018.

 

 

Verwant

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble nodigt zangers uit voor projectzang, zonder permanente verplichtingen. Het ensemble bereidt zich voor op een groots concert op 12 mei 2024,...

Ottersum

Recentelijk heeft een peiling uitgewezen dat de ijssalons in Limburg met trots de tweede plaats op de ranglijst van beste ijssalons in Nederland hebben...

Regio

Kasteeltuinen Arcen mocht vandaag de 2e prijs van de European Garden Award in ontvangst nemen. Het park werd door een internationale jury genomineerd in...