Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stadhuis Gennep

Gennep

Opening jubileumjaar ‘400 jaar stadhuis Gennep’

2017 is een heel bijzonder jaar voor de vestingstad Gennep, met de viering van ‘400 jaar stadhuis Gennep’. In 1617 werd dit prachtige gebouw voltooid en het heeft sindsdien verschillende functies gehad. Om dit jubileumjaar te vieren is op initiatief van gemeente Gennep en onder coördinatie van Summmertime en het Platform Cultuurhistorie een afwisselend programma opgesteld met activiteiten en evenementen verspreid over heel 2017. De opening van het jubileumjaar gebeurt in toepasselijke historische stijl, op zaterdag 21 januari, in en rond het stadhuis aan de Markt.

 

 

Besloten programma zaterdagochtend 21 januari

 

 

In de ochtend is er een besloten programma voor genodigden, waaronder o.a. de Gouverneur van Limburg, bestuurders uit buurgemeenten (ook uit Duitsland), afgevaardigden van verenigingen en gilden, die allemaal in historische kleding gekleed gaan. Hierbij is de buitenactiviteit, de stoet genodigden in historische kledij begeleid door vaandeldragers van de lokale gilden, wel te bekijken vanaf de Markt. Wanneer iedereen zich in historische kledij voor het stadhuis heeft verzameld, worden saluutschoten afgevuurd door schutters van de gilden (tussen 10.30 en 11.00 uur).

 

 

 

 

Openbaar programma zaterdagmiddag 21 januari

 

 

’s Middags kan iedereen genieten van een historisch wagenspel op de Markt of in het stadhuis, muziek, rondleidingen met verhalen in het stadhuis en een poppenkast voor de kleintjes. Het wagenspel en het poppenspel wordt vanaf 13.00 uur, ieder uur op het hele uur opgevoerd, gevolgd door een rondleiding in het stadhuis, een kwartier later. Het laatste wagenspel en poppenspel wordt om 16.00 uur opgevoerd, gevolgd door de laatste rondleiding.

 

 

Overige activiteiten in 2017 in een notendop

 

 

Naast de feestelijke opening van het jubileumjaar op 21 januari zijn er gedurende het hele jaar activiteiten en evenementen gepland.

Zo staat het weekend van 10 en 11 juni in het teken van kunst en theater, trekt de historische processie op Sacramentszondag 18 juni door de stad en staan de Summmertime-activiteiten, de Open Monumentendagen, een historische kerstmarkt, activiteiten georganiseerd door carnavalsvereniging ‘t Bombakkes en de beroemde Kaarsjesavond in het teken van 400 jaar Stadhuis. In Museum Het Petershuis is van 18 juni tot en met 27 augustus een speciale tentoonstelling over 400 jaar Stadhuis Gennep te zien. Ook op de scholen is veel aandacht voor het jubileumjaar.

 

 

Verder zijn er het hele jaar door lezingen, concerten en wandelingen.

 

 

500 jaar Reformatie

 

 

Naast aandacht voor 400 jaar Stadhuis Gennep is er komend jaar ook aandacht voor het feit dat 500 jaar geleden de Reformatie is begonnen. De uitstekende verhouding tussen katholieken en protestanten dateert al van die tijd. In dat kader verzorgt de stichting Johannes Engelen in 2017 activiteiten die aansluiten op het thema 500 jaar Reformatie en 400 jaar Stadhuis Gennep.

 

 

Kijk voor de meest actuele informatie rond 400 jaar stadhuis Gennep en het volledige programma op de speciale website: www.stadhuisgennep400jaar.nl.

 

 

Summmertime

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep scoort lager dan het nationale rookgemiddelde, maar ziet een opkomst in tienerrokers en e-sigaretten. Lokale inspanningen en leiders zoals Wethouder Frank Pubben streven...

Milsbeek

Er is een groot bouwproject gepland tussen Heiveld en Langstraat in Milsbeek, met 77 nieuwe woningen. Politieke steun is overwegend positief, maar de SP...

Column

De magie van Sinterklaas in Gennep dreigt te vervagen door financiële obstakels. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News om te ontdekken hoe...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...