Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Al jaren geen asielopvang in Gennep

Gennep biedt al tien jaar geen asielopvang, dat meldt RTL Nieuws na het opvragen van cijfers bij het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). De gemeente is hier zeker niet uniek in, in totaal zou het gaan om zo’n 194 gemeenten in Nederland die, ondanks het jarenlange grote tekort aan opvangplekken, in de afgelopen jaar geen opvang hebben geboden.

 

 

Begin april 2022 is Residence Heijendael in Heijen opengesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen maar deze huisvesting is buiten beschouwing gelaten door RTL Nieuws omdat er op dit moment, maar ook bij de asielcrisis in 2015, vooral een tekort was aan locaties voor langdurige opvang van asielzoekers.

 

 

Vluchtelingen op Residence Heijendael

 

 

Nederland heeft altijd te maken met een wisselend aantal asielzoekers dat het land binnenkomt. Het COA zorgt voor de opvang van asielzoekers: een bed voor iedereen die daar recht op heeft. Het tekort aan opvangplaatsen is momenteel groot. Voor het eind van het jaar moeten er nog 18.500 extra plekken worden gevonden, waarvan 883 in Limburg.

 

 

Opvanglocaties

 

 

Een azc is een opvanglocatie voor asielzoekers die er veelal meerdere tot wel tientallen jaren staat. Als er een beddentekort is in azc’s dan doet het COA een beroep op gemeenten om een noodopvang te openen. Dit zijn tijdelijke locaties met minder voorzieningen, zoals leegstaande kantoren, verzorgingshuizen, scholen en evenementenhallen. Als er in de noodopvang ook geen plek meer is, dan is er nog de crisisnoodopvang. Dat zijn locaties zoals sporthallen waar asielzoekers voor een paar nachten op een veldbedje kunnen slapen.

 

 

Reacties