Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

duurzame energie

Gennep

Hoe staat het met duurzame energie in Gennep?

Als het aan de overheid ligt gaat Nederland de komende jaren in rap tempo verduurzamen. Vanaf 2021 mag de CV-ketel enkel nog worden ingewisseld voor een duurzaam alternatief. En in 2030 zal de gaskraan in Groningen helemaal dichtgedraaid worden.

 

 

Het gevolg is dat we over moeten op een energieneutrale woning. Maar hoe bereik je dat? En welke projecten en initiatieven zijn er in Gennep waar je aan kan deelnemen?

 

 

Op weg naar een energrieneutrale woning

 

 

Een woning met een prettig klimaat en geen of een zeer lage energierekening noemen we een energieneutrale woning. Een energieneutraal huis beperkt het energiegebruik en wekt de benodigde energie zoveel mogelijk zelf op. Hoe gaat dit in z’n werk?

 

 

Stap 1: Isoleren

De basis van een energieneutrale woning is altijd goede isolatie. Op die manier voorkom je dat de warmte niet onnodig uit jouw huis ontsnapt

 

Stap 2: Ventilatie

Bij een goed geïsoleerde woning hoort een goede ventilatie. Zo zorg je dat er een fijn leefklimaat in huis is.

 

Stap 3: CV-ketel vervangen

Een traditionele cv-ketel verstookt veel gas. Hiervoor zijn allerlei duurzame alternatieven. Wil je helemaal van het gas af? Dan kom je al gauw uit bij een warmtepomp met bodembron. Dit zijn prijzige systemen (€15.000 tot €20.000). Gelukkig zijn er ook tussenoplossingen: een hybride warmtepomp of zonneboiler werkt samen met jouw CV-ketel en dringt het gasverbruik drastisch terug.

 

Stap 4: Zonnepanelen plaatsen

Woningen gebruiken tegenwoordig veel stroom. Denk maar aan alle huishoudelijke apparaten. Maar ook een warmtepomp of elektrisch boiler gebruiken veel stroom. Deze stroom kan je (grotendeels) zelf opwekken met zonnepanelen op je dak.

 

 

Duurzaamheidsprojecten in gemeente Gennep

 

 

Ook in de gemeente Gennep zijn er verschillende projecten en initiatieven die het gebruik van duurzame energie stimuleren:

 

 

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Milsbeek

Er is een groot bouwproject gepland tussen Heiveld en Langstraat in Milsbeek, met 77 nieuwe woningen. Politieke steun is overwegend positief, maar de SP...

Gemeente Gennep

In de toekomst zou het zomaar kunnen dat je tijdens het rijden over de A73 en A77 in het Land van Cuijk en Gennep...

Heijen

Samenwerken voor het klimaat: in het kader van het project WasserstoffImpuls Niederrhein (WIN) wil Teunesen Zand en Grint BV samen met de Duitse bedrijven...