Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Foto

Norbertijnen nemen Gennep even over

Op De Markt in Gennep verwelkomden burgermeester Peter de Koning en Holger Rodoe van het katholieke kerkbestuur de vele abten, abdissen, priors en priorinnen van Norbertijnenkloosters uit alle delen van de wereld, in de geboortestad van de heilige Norbertus ter ere van het Generaal Kapittel welke eens in de zes jaar wordt gehouden.

Op De Markt in Gennep verwelkomden, voor deze gelegenheid in het Engels, burgermeester Peter de Koning en Holger Rodoe van het katholieke kerkbestuur de vele abten, abdissen, priors en priorinnen van Norbertijnenkloosters uit alle delen van de wereld, in de geboortestad van de heilige Norbertus. Dit was voor het eerst in Nederland, ter ere van het Generaal Kapittel welke eens in de zes jaar wordt gehouden.

 

 

Door Gerri Luppes van GennepNews

 

 

De stoet werd begeleid door het Sint Martinusgilde van Gennep en het Sint Dionysiusgilde uit Heijen vanaf De Markt naar het Jan Lindersplein waar men kon luisteren naar een gedicht over Norbertus, door stadsdichter Piet Tunnesen voorgelezen in het Engels.

 

 

Fotoverslag door Jan Tomasila van GennepNews:

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2166508293592411

 

 

Daarna konden de genodigden het keramische beeld van de heilige Norbertus in de keramiekwand gaan bezichtigen. Spontaan nam keramiste Ghisleen Bakker, die het Norbertusbeeld gemaakt heeft, het initiatief om uitleg te geven van het tot stand komen van het beeld. Dit werd enorm op prijs gesteld door de enthousiaste aanwezigen in de vorm van een hartelijk applaus en dankbetuigingen.

 

 

 

 

Daarna werd de gang voortgezet naar de Sint Martinuskerk. Het beroemde Nijmeegse Gregoriaans koor Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt, bracht een litanie over Norbertijnse heiligen, en een levensverhaal over Norbertus op muziek. Beide zijn gecomponeerd door de dirigent.

 

 

https://www.facebook.com/gemeentegennep/posts/2070097913021842

 

 

Vervolgens verplaatste de stoet zich per bus naar het vesting ’t Genneperhuis om daar van een gezellige brunch te gaan genieten. Oud Gennepenaar en tevens burgermeester van Venray Hans Gilissen vertelde ondertussen over de geschiedenis van het Genneperhuis wat onder de aanwezigen soms hilarische momenten opleverde. Ze genoten van de vertellingen en burgervader Gilissen kon dan ook een zeer gewaardeerd applaus in ontvangst nemen.

 

 

https://twitter.com/HansGilissen/status/1024673400848044033

 

 

Zie ook:
Wie is Norbertus van Gennep?

 

 

 

 

Verwant

Gennep

Gemeente Gennep zoekt kunstenaars voor unieke kunstopdracht: transformeer het N271 viaduct bij Genneper Huys tot een artistieke poort. Kunstenaars hebben tot 1 maart om...

Gennep

Pastoor Kessels neemt na veertien jaar afscheid van de parochies in Gennep en Heijen, gemarkeerd door een Heilige Mis op 4 februari. Het kerkbestuur...

Gennep

In een aankondiging van het Bisdom Roermond is bekendgemaakt dat pastoor Guido Kessels Gennep en Heijen zal verlaten om zijn pastorale missie voort te...

Gemeente Gennep

Gennep staat van 14 op 15 december 2023 klaar voor de betoverende Geminiden meteorenzwerm, een indrukwekkend spektakel van heldere, gouden meteoren met korte strepen....