Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space

Norbertijnen nemen Gennep even over

Op De Markt in Gennep verwelkomden, voor deze gelegenheid in het Engels, burgermeester Peter de Koning en Holger Rodoe van het katholieke kerkbestuur de vele abten, abdissen, priors en priorinnen van Norbertijnenkloosters uit alle delen van de wereld, in de geboortestad van de heilige Norbertus. Dit was voor het eerst in Nederland, ter ere van het Generaal Kapittel welke eens in de zes jaar wordt gehouden.

 

 

Door Gerri Luppes van GennepNews

 

 

De stoet werd begeleid door het Sint Martinusgilde van Gennep en het Sint Dionysiusgilde uit Heijen vanaf De Markt naar het Jan Lindersplein waar men kon luisteren naar een gedicht over Norbertus, door stadsdichter Piet Tunnesen voorgelezen in het Engels.

 

 

Fotoverslag door Jan Tomasila van GennepNews:

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2166508293592411

 

 

Daarna konden de genodigden het keramische beeld van de heilige Norbertus in de keramiekwand gaan bezichtigen. Spontaan nam keramiste Ghisleen Bakker, die het Norbertusbeeld gemaakt heeft, het initiatief om uitleg te geven van het tot stand komen van het beeld. Dit werd enorm op prijs gesteld door de enthousiaste aanwezigen in de vorm van een hartelijk applaus en dankbetuigingen.

 

 

 

 

Daarna werd de gang voortgezet naar de Sint Martinuskerk. Het beroemde Nijmeegse Gregoriaans koor Schola Cantorum Karolus Magnus o.l.v. Stan Hollaardt, bracht een litanie over Norbertijnse heiligen, en een levensverhaal over Norbertus op muziek. Beide zijn gecomponeerd door de dirigent.

 

 

 

 

Vervolgens verplaatste de stoet zich per bus naar het vesting ’t Genneperhuis om daar van een gezellige brunch te gaan genieten. Oud Gennepenaar en tevens burgermeester van Venray Hans Gilissen vertelde ondertussen over de geschiedenis van het Genneperhuis wat onder de aanwezigen soms hilarische momenten opleverde. Ze genoten van de vertellingen en burgervader Gilissen kon dan ook een zeer gewaardeerd applaus in ontvangst nemen.

 

 

 

 

Zie ook:
Wie is Norbertus van Gennep?

 

 

 

 

Reacties