Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

brandbrief

Lob van Gennep

Brandbrief: “Miljoenenproject in duisternis”

In een brandbrief uiten inwoners van Ottersum hun bezorgdheid over het gebrek aan transparantie rond het 180 miljoen euro kostende project Lob van Gennep. De Werkgroep Ottersums Veld roept de gemeenteraad op tot onmiddellijke actie vanwege het ontbreken van essentiële informatie en bevoegdheidsoverschrijdingen binnen het initiatief.

In een alarmerende brandbrief uiten inwoners van Ottersum hun zorgen over het grootschalige project Lob van Gennep. De Werkgroep Ottersums Veld roept de gemeenteraad op tot onmiddellijke actie vanwege een gebrek aan transparantie en besluitvorming rondom het 180 miljoen euro kostende initiatief.

 

De werkgroep heeft naar eigen zeggen op 27 juli 2023 een Wob-verzoek ingediend om opheldering te krijgen over de identiteit, bevoegdheden en besluitvorming binnen Lob van Gennep.

 

“Vier maanden later blijven essentiële documenten onvindbaar, wat de bezorgdheid van de gemeenschap vergroot.”

 

Opmerkelijk is volgens de werkgroep dat Lob van Gennep geen juridische entiteit blijkt te zijn, maar dat beslissingen vallen binnen een “schimmige stuurgroep” met bevoegdheden die enkel gelieerd zijn aan hun respectievelijke organisaties.

 

Ottersums Veld meldt bevoegdheidsoverschrijdingen en onherroepelijke beslissingen zonder duidelijke verantwoording.

 

“We staan perplex over deze situatie. Onze bezorgdheid wordt genegeerd, en de gemeente lijkt in het duister te tasten terwijl er cruciale besluiten worden genomen die ons woon- en leefgebied beïnvloeden.”

 

Brandbrief

 

In de brandbrief roept de Werkgroep de gemeenteraad op tot onmiddellijke actie. Ze verzoeken de raad om onjuiste besluitvorming te corrigeren en duidelijkheid te verschaffen over genomen besluiten. De tijd dringt, aldus de Ottersums Veld, en het gebrek aan informatie veroorzaakt onzekerheid onder de inwoners.

 

De gemeente Gennep heeft aangegeven dat veel van deze verzoeken zijn doorgezonden naar het Waterschap Limburg voor afhandeling, terwijl andere vragen nog in behandeling zijn binnen de gemeente zelf. Het college wordt gevraagd verantwoording af te leggen. De gemeente Gennep reageert dat de Wob-verzoeken in behandeling zijn, maar erkent de moeilijkheid van het project. Een woordvoerder verklaart:

 

“We zijn ons bewust van de zorgen en zullen de dialoog openen op het juiste moment.”

 

De komende tijd zal blijken hoe de raad reageert op de dringende oproep van bezorgde burgers.

 

Kritiek op verplaatsing voetbalvelden Achates

 

Lob van Gennep

 

Het project Lob van Gennep, een initiatief binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, richt zich op het versterken van dijken en het creëren van ruimte voor de rivieren. Gelegen tussen Gennep en Mook aan de Maas, beoogt het project samenwerking tussen overheden om de waterveiligheid in het gebied te verbeteren.

 

De Lob van Gennep, omringd door dijken en hooggelegen gronden, herbergt landschappelijke schatten zoals de stuwwal, het Niersdal, de Mookerplas en het Genneperhuis, en huisvest ongeveer 7.000 mensen in dorpen als Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Plasmolen en Middelaar, met talrijke bedrijven tussen deze kernen.

 

Verwant

Carnaval

De Mé.rtzitting in Gennep introduceert een toegangsprijs van 5 euro met polsbandjes vanwege veiligheidszorgen en drukte tijdens vorig jaar. Meer informatie op Gennep.News.

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...

Regio

Saskia Borgers is voorgedragen als nieuwe dijkgraaf voor het Waterschap Limburg, bevestigd door het unanieme besluit van het algemeen bestuur op 29 november 2023....

Column

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt de onontkoombare realiteit van de Gemeente Gennep belicht, waar onherroepelijke beslissingen en genadeloze bezuinigingen een...