Agenda
Volg ons
Shared Space
 

De Niersvallei bijna rookvrij

Even een sigaretje opsteken tijdens jeugdtrainingen en – wedstrijden is er op Sportpark De Niersvallei vanaf september niet meer bij. De Ottersumse voetbalvereniging Achates maakt het terrein, na een inventarisatie van het draagvlak binnen de vereniging, dan rookvrij.

 

 

De KNVB is sinds 2017 partner van de beweging Rookvrije Generatie en wil graag dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen sporten. En goed voorbeeld doet goed volgen, aldus het bestuur van Achates:

 

 

Wij vinden het belangrijk om een stap te zetten in de richting van een rookvrij sportpark.

 

 

Op het terrein zal duidelijk aangegeven worden wanneer er wel gerookt mag worden. Halverwege het seizoen zal het beleid geïnventariseerd worden, om zo uiteindelijk stapsgewijs naar een volledig rookvrij sportpark te gaan.

 

 

Vanaf seizoen 2020/2021 zet V.V. Achates de eerste stap naar een rookvrij sportpark

Achates is een belangrijke plek…

Geplaatst door V.V. Achates op Zaterdag 29 augustus 2020

 

 

Rookvrij

 

 

Sinds 1 augustus zijn alle schoolterreinen rookvrij, maar op veel speel- en sportplekken mag nog steeds gerookt worden. Het aantal Nederlanders dat vindt dat locaties waar kinderen spelen rookvrij moeten zijn, bijna 90 procent, wordt steeds groter. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds.

 

 

Vervuiling

 

 

Een sigarettenpeuk uitdrukken of weggooien lijkt onschuldig, maar naast ongezond is roken het ook buitengewoon vervuilend. Zeker als je ziet op welke schaal peuken worden weggegooid. Jacob de Boer, directeur Environment and Health aan de Vrije Universiteit in EenVandaag:

 

 

Ongeveer een op de drie sigarettenpeuken belandt in het buitenmilieu. En dan kom je op ongeveer 2000 miljard peuken per jaar.

 

 

In sigarettenfilters zit niet alleen plastic, maar ook metalen. Er zitten PAK’s in, dat zijn kankerverwekkende teerachtige stoffen, er zitten bestrijdingsmiddelen in. Er zit zelfs een soort antivriesmiddel in dat erin wordt gestopt om de sigaret wat langer houdbaar te houden.

 

 

 

 

Reacties