Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Bouwstop geitenhouderijen

Provinciale Staten van Limburg gaat, na de provincies Noord-Brabant en Gelderland, nu ook Utrecht en Overijssel, een bouwstop voor de geitenhouderijen instellen. Bestaande geitenhouderijen zouden niet verder mogen uitbreiden.

 

 

Mensen die binnen twee kilometer van een geitenhouderij wonen, lopen meer kans op longontsteking dan gemiddeld. Er was al sprake van een verband, een recentere vervolgstudie toont dit opnieuw aan. Bij de analyses is gebruikgemaakt van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van huisartsen in het oosten van de provincie Noord-Brabant en het noorden van de provincie Limburg.

 

 

Bouwstop

 

 

Nu alle overige geitenprovincies een bouwstop hebben ingesteld is de kans vergroot dat het aantal aanvragen in Limburg zal toenemen. In gemeente Nederweert was al een bouwstop. Gennep wil maar kan niet overgaan tot het weigeren van een vergunning. De Partij voor de Dieren (PvdD) in Limburg heeft vrijdag een motie ingediend.

 

 

Gemeente kan megastal niet weigeren

 

 

Gedeputeerde Hu­bert Mackus wil de stop, om juridische redenen, via de gemeentes regelen maar het resultaat zal vanwege de motie in ieder geval bereikt moeten worden. Volgens een meerderheid van het Limburgs Parlement is het vanuit het preventie- en voorzorgsbeginsel onaanvaardbaar om in de tussentijd de Limburgse bevolking aan dit verhoogde gezondheidsrisico bloot te stellen.

 

 

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt om besluitvorming voor te bereiden die strekt tot het instellen van een voorlopige stop op nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen, zolang de onderzoeken van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lopen. Vermeden moet worden dat vóór de bouwstop nog vergunningaanvragen moeten worden toegekend.

 

 

PvdD deelt zorgen over Ottersumse megastal

 

 

Alleen CDA en PVV waren tegen. Naast de Partij voor de Dieren waren 50PLUS, D66, Fractie Bus, GroenLinks, LOKAAL-LIMBURG, PvdA, SP, VolkspartijLimburg en VVD voor.

 

 

 

 

Reacties