Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

posterboxen reclameborden gemeente Gennep
posterboxen reclameborden

Gemeente Gennep

Reclameborden verdwijnen, posterboxen niet

Gennep past regels voor borden in de openbare ruimte aan. Reclameborden aan lichtmasten verdwijnen, posterboxen niet. Elke kern krijgt een plek voor aankondigingen. Nieuwe regels zorgen volgens de gemeente voor een netter straatbeeld. Meer informatie op Gennep.News.

Sinds 2019 hanteert de gemeente Gennep strikte regels voor borden in de openbare ruimte, waarbij sandwichborden en driehoeksborden verboden zijn. In plaats daarvan zijn er posterboxen en LED-schermen geïnstalleerd op vaste locaties.

 

Na een evaluatie in 2023 worden er voorstellen gedaan om de regels aan te passen, inclusief het stopzetten van reclameborden aan lichtmasten.

 

Evaluatie Posterboxen en LED-schermen

 

De evaluatie is uitgevoerd in twee stappen. Interne feedback toonde aan dat de nieuwe regels positief zijn ontvangen vanwege de duidelijkheid en het verminderen van verrommeling langs de weg. Extern zijn de reacties van gebruikers van posterboxen en LED-schermen echter gemengd.

 

Terwijl de posterboxen gebruikt worden door zo’n 25 organisaties per jaar, is het gebruik van LED-schermen minder vanwege de kortere zichtbaarheid en hogere kosten.

 

Als gevolg van de evaluatie worden er enkele wijzigingen voorgesteld. Elke kern krijgt één plek voor aankondigingen van evenementen, waarbij de dorps- en wijkraden de vorm en locatie bepalen. Voor Gennep wordt overwogen om meerdere locaties te faciliteren.

 

Het bestaande beleid dat non-profit organisaties vrijstelt van huur voor posterboxen blijft van kracht.

 

Verrommeling

 

Een belangrijke verandering is het stopzetten van reclameborden aan lichtmasten om verrommeling tegen te gaan en het straatbeeld te verbeteren. De gemeente stelt vast dat de borden vaak vies worden en soms op ongewenste plekken hangen.

 

Momenteel maken nog drie supermarkten gebruik van deze mogelijkheid, maar zij krijgen tot 1 juni 2025 om de borden te verwijderen.

 

De beleidsregels worden aangepast om aankondigingen per kern en stoepborden in het centrum mogelijk te maken. Het huidige verbod geldt straks voor iedereen, behalve door de gemeente aangewezen partijen, om een uniforme en gecontroleerde uitstraling te waarborgen.

 

Reclameborden

 

De reclameborden aan lichtmasten worden per 1 juni 2025 stopgezet. De huidige gebruikers worden geïnformeerd en krijgen de tijd om de borden weg te halen. Deze uitsterfconstructie is bedoeld om juridische problemen te voorkomen.

 

Het inrichten van aankondigingsplekken per kern brengt extra kosten met zich mee, zo’n €200 per frame. Voor Gennep komt dit neer op een totaalbedrag van €1000 tot €1400, gefinancierd uit het budget voor evenementen en subsidies.

 

Na besluitvorming gaat de gemeente in gesprek met dorpsraden over de invulling van de aankondigingsplekken. Gebruikers van reclameborden en andere betrokkenen worden ook geïnformeerd.

 

De gemeente blijft communiceren over het gebruik van posterboxen en LED-schermen om het gebruik te stimuleren.

 

Draagvlak

 

Een online vragenlijst toonde wisselende reacties van gebruikers. Veel organisaties zijn op de hoogte van het beleid maar vinden het duur en onhandig. Door heldere communicatie hoopt de gemeente het draagvlak toch te vergroten en het gebruik van deze aankondigingsvormen te stimuleren.

 

De aanpassingen moeten zorgen voor een netter straatbeeld en betere aankondigingsmogelijkheden. De gemeente blijft betrokken bij de dorps- en wijkraden om de beste oplossingen te vinden. Met deze wijzigingen hoopt Gennep een mooiere en georganiseerde openbare ruimte te creëren.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...

Sport

Kaate Mulders en Sam van Keulen schitteren op het EK U18 in Slowakije. Kaate presteert uitstekend op zowel de 1500 als de 3000 meter....

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...