Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

VIDEO: Anne Frankboom geplant

Op het Vrijheidsplein in Gennep is een Anne Frankboom geplant ter vervanging van de zieke Vrijheidsboom, met deelname van leerlingen en wethouder Frank Pubben, als onderdeel van een Tweede Wereldoorlog schoolproject. Bekijk de video op Gennep.News.

Vandaag hebben we bijzonder nieuws uit Gennep, waar wethouder Frank Pubben samen met leerlingen van het Elzendaalcollege een speciale boom heeft geplant op het Vrijheidsplein. Het gaat om een loot van de Anne Frankboom, die de plek inneemt van de Vrijheidsboom die vorig jaar helaas is geveld door ziekte.

 

Anne Frank

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog keek Anne Frank vanuit haar onderduikadres uit op een witte paardenkastanje. Die boom viel in 2010 tijdens een storm, gelukkig zijn er zaailingen verzameld en veiliggesteld. Deze zaailingen zijn opgekweekt tot nieuwe bomen.

 

De nazaten van de Anne Frankboom dienen als levend monument. Ze helpen het verhaal van Anne Frank en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

 

Holocaust Memorial Day

 

Het planten van deze bijzondere boom maakt deel uit van een schoolproject over de Tweede Wereldoorlog voor leerlingen uit Havo-3 en Mavo-4. Wethouder Pubben benadrukt het belang van dit moment, bijna 79 jaar na de bevrijding van Gennep en anderhalve week na de Holocaust Memorial Day, waarbij jongeren samen met de wethouder deze speciale boom in de grond kunnen zetten.

 

Tijdens de ceremonie werd stilgestaan bij het leven van jongeren tijdens de oorlog en nu. Docenten vertelden indrukwekkende verhalen, waaronder passages uit het Dagboek van Anne Frank en het verhaal van de Joodse Selly Andriesse. Na deze emotionele momenten was er voor iedereen warme chocolademelk.

 

Vrijheidsplein

 

Met het planten van de Anne Frankboom nadert de afronding van de nieuwe inrichting van het Vrijheidsplein. Het plein staat symbool voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, met monumenten voor verschillende slachtoffers.

 

Binnenkort wordt er ook een plantenperk met anjers toegevoegd. Dit in samenwerking met de Veteranen Vereniging Noord-Limburg.

 

De Anne Frankboom is afkomstig van kweker Van den Berk, in samenwerking met stichting Wereldboom en Elementree. De kosten voor deze bijzondere boom bedragen €2000,- inclusief een bijdrage aan de stichting.

 

Om in aanmerking te komen voor een boom, moet worden voldaan aan voorwaarden. Denk aan professionele plaatsing, nazorg en een gedenkwaardige locatie.

 

Anne Frank-boom eert Gennepse vrijheid

 

Verwant

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...

Gennep

Op zaterdag 16 maart 2024 organiseert Vocalgroup Goldies uit Gennep samen met Gospelchor Voices uit Uedem, Duitsland, haar eerste grote concert. Dit jubileumconcert, enkele...