Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Bijzondere Gelredag in Gennep

Het Noord-Limburgse stadje met Gelderse roots is zeker een bezoekje waard.

 

 

 

 

Op zaterdag 16 juni kon voor het eerst een Gelredag bezocht worden in Limburg, in Gennep om precies te zijn. Eeuwenlang maakte de Niersstad deel uit van Gelre. Gennep haalt alles uit de kast om bezoekers te vertellen over de rijke geschiedenis op de grens van Gelre.

 

 

 

 

Museum het Petershuis

 

 

In Museum het Petershuis kun je alles te weten komen over de geschiedenis van Gennep: over de Romeinse tijd, de tijd als belangrijke spoorwegstad en over het inmiddels verdwenen kasteel, het Genneperhuis. Ook is het oude stadhuis te bezoeken, een schitterend gebouw. André Vermeulen geeft er een lezing geven over de belangrijke middeleeuwse Gennepse geestelijke Norbertus, de stichter van de Norbertijner kloosterorde.

 

 

 

 

Maar dat is nog niet alles, ook de protestantse kerk, de thuiskerk van de oudste protestantse gemeente van Nederland, is tijdens de Gelredag te bezoeken. Net als de Kenniskeuken waar je een maquette van Gennep in vroeger tijden kan bekijken.

 

 

 

 

Erfgoedfestival

 

 

De Gelredagen in juni en juli staan in het teken van het Erfgoedfestival Gelderland Over Grenzen. In Gelderland hebben grenzen door de eeuwen heen een grote rol gespeeld. Gennep maakte lang deel uit van het hertogdom Gelre, voor het achtereenvolgens bij Kleef en Pruisen hoorde, voor het in 1815 bij Nederland kwam. Na de Belgische opstand hoort het tot 1839 bij België om dan definitief Nederlands te worden.

 

 

Het Erfgoedfestival duurt nog tot 22 juli, in heel Gelderland en over de grenzen van onze provincie zijn interessante activiteiten.

 

 

Foto: facebook.com/riddersvangelre

 

 

Reacties