Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Fred (Fritz) Spiegel overleden

Holocaust-overlevende Fred (Fritz) Spiegel is overleden. Nadat hij eind 1938 was gevlucht uit zijn woonplaats Dinslaken woonde Fred enige tijd bij familie in Gennep.

 

 

Fred was een jaar oud toen zijn vader stierf. Zijn moeder voedde haar twee kinderen op. Na de Kristallnacht vluchtten hij en zus Edith naar Gennep. Ze woonden daar tot ze in 1943 werden gearresteerd en vervolgens opgesloten in drie verschillende concentratiekampen: Vught, Westerbork en Bergen-Belsen.

 

 

Nadat Fred en zijn zus in Bergen-Belsen terecht waren gekomen werden zij, en ruim 2000 andere Joodse gevangenen, bevrijd tijdens een transport naar Theresienstadt. Na de oorlog werden Fred en Edith herenigd met hun moeder.

 

 

Fred’s leven is gedocumenteerd in zijn memoires Once the Acacias Bloomed. In het boek En toen waren ze weg van Harrie-Jan Metselaars wordt hij ook uitgebreid beschreven.

 

 

Fred (Fritz) Spiegel ontsnapte meerdere malen ternauwernood aan de dood, overleefde de kampen en de oorlog. Zondag 26 juli 2020 stierf hij op 88-jarige leeftijd in een hospice te New Jersey.

 

 

Reacties